Geonapló

Nyilvános, de nem annyira. MOLNÁR GUSZTÁV blogja

Közép-Európa emancipációja

Hozzászólás

Január 20-21.

Az egyik kormánypárti lengyel hírportál cikkében olvasom, hogy Közép-Európa emancipációja ez idő szerint a legfontosabb stratégiai változás Európában.

 

A régi Unió a szemünk láttára omlik össze, bár látszólag minden szegmentuma működik. A Kelet és Nyugat közötti civilizációs feszültség – így kell ezt neveznünk – növekszik. A bevándorlási válság világosan mutatja, hogy ma nem Németország vagy Franciaország, hanem Lengyelország és Magyarország az igazi európai értékek letéteményesei.

 

Bayer Zsolt Mélymagyar című műsorának (EchoTV) január 1-i adásában Kövér Lászlótól hallottam ugyanezt. Bár kérdezője kijelentésével kapcsolatban, hogy ti. Európa „itt” van, nem pedig „ott”, megjegyezte, hogy azért a Notre Dame mégiscsak a Szajna-parton van, az nem volt kétséges számára, hogy Nyugat-Európa megtagadta legfőbb értékeit.

Ebbe az axiológiai vitába nem óhajtok belemenni, azt viszont leszögezném, hogy azok, akik Közép-Európa Nyugattal szembeni emancipációját stratégiai, azaz geopolitikai ténynek tekintik, kissé talán elhamarkodják a dolgot.

Annak idején, a Limes vitaindító előadásában (Bukarest, 1985. szeptember 20.) egy „szomorú, de logikus felismerés” azt mondatta velem, hogy „a saját erőnkből nem tudunk magunkon segíteni”. Sem erdélyi magyarokként, sem kelet-európaiakként. (L. Transzcendens remény. A Limes-kör dokumentumai. 1985-1989. Pallas-Akadémia, Csíkszereda, 2004. 32.)

Nem belülről és alulról szabadultunk fel, hanem kívülről és felülről, ennek minden következményével. A legfontosabb következmény az lett, hogy így nem szabadulhattunk fel teljesen, hiszen az „összmagyarság”, azaz lényegében az anyaország éppen úgy lenyúlt bennünket, mint ahogy a Nyugat lenyúlta Kelet-Közép-Európát.

Most pedig (a magyar–összmagyar összefüggést ezúttal mellőzve) ennek a fordítottja következhet be. Azaz Közép-Európa csak úgy emancipálódhat a „Nyugat” gyámsága alól, ha összefog Oroszországgal. Vagy legalábbis nem tekinti ellenségnek.

Orbán ezzel már régóta kísérletezik, meglátjuk, februárban mire jut Putyinnal Moszkvában. De a lengyelek előtt is van most egy „nagy lehetőség”. Holnap (január 22-én) a lengyel külügyminiszter Moszkvába látogat, hogy „minden problémáról tárgyaljon”, nyilatkozta Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a lengyel rádiónak. Ebben a „minden”-ben természetesen benne vannak a hat éve Szmolenszkben lezuhant elnöki repülőgép eddig vissza nem adott roncsai, de „az európai biztonság nagy kérdései” is.

Waszczykowski egyébként kollégájával, Macierewicz védelmi miniszterrel együtt most épp Edinburgh-ban tárgyal, többek között brit csapatok lehetséges lengyelországi állomásoztatásáról.

Kérdés, mit fognak a lengyelek lépni, ha a britek, mint az már tudható, katonákat csak rotációs alapon és az éppen aktuális hadgyakorlatok kapcsán fognak küldeni, hiszen a NATO gyakorlatilag eldöntötte, hogy nem hajlandó állandó támaszpontokat létesíteni Lengyelországban.

Exen ‏@Exen  38 p38 perccel ezelőtt

NATO officials: no permanent bases in Poland, only rotational presence – @WSJ

 

Éppen ezért álltak elő a britek azzal a „lehetséges alternatívá”-val, hogy Németországba, Lengyelországhoz közel, telepítenének katonákat. Ebbe természetesen Berlinnek is bele kellene egyeznie (már önmagában az a tény is nagyon érdekes, hogy a brit védelmi miniszter ilyesmikről nyilatkozik anélkül, hogy a németeket megkérdezte volna), ráadásul a lengyelek számára ez nem megoldás. Ők már 2010-ben felajánlották a briteknek, hogy a Németországban leszerelt bázisukat telepítsék át Lengyelországba, amit azok természetesen nem tettek meg.

Még nagyobb  kérdés, hogy mit fognak a lengyelek lépni akkor, ha az oroszok (most vagy esetleg később) netán úgy döntenek, hogy visszaadják a roncsokat. Ez nagyon érdekes orosz-lengyel geopolitikai összjáték kezdete lehetne. Hiszen Kelet-Európában (és az EU-t illetően is) vannak, vagy lehetnek még közös érdekeik.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s