Geonapló

Nyilvános, de nem annyira. MOLNÁR GUSZTÁV blogja

Német-magyar

Hozzászólás

A Spiegel A Bayern romokban címmel írt  a keddi madridi meccsről. Azt hiszem, e pillanatban a németeknek a magyarokról kialakított képe is eléggé romokban hever, miután Kassai Viktor és csapata oly mértékben leszerepelt szakmai szempontból, hogy az már túlmutat a foci – amúgy meglehetősen tág – pszichológiai keretein.

Ebben a légkörben megnyugtató volt olvasni a Süddeutsche Zeitung minden érzelmi kitöréstől mentes, elfogulatlan beszámolóját a történtekről (pontosabban a Bayern kárára és előnyére elkövetett szakmai hibákról). Ebből emeltem ki a legfontosabb tényeket.

Két tévedés a Bayern előnyére:

  1. 47. perc: Vidal nem kapta meg a 2. sárgát, amikor Casemiro ellen durván szabálytalankodott.
  2. 78. perc: Ramos öngóljánál Lewandowski, aki aktívan részt vett az akcióban, lesen volt. (Szerintem ez nem egyértelmű, de én nem vagyok szakember.)

Négy tévedés a Bayern hátrányára:

  1. 80. perc: Casemirót, aki Robbennel szembeni faultjára meg kellett volna hogy kapja a 2. sárgát, ki kellett volna állítani.
  2. 84. perc: Vidal megkapta a 2. sárgát, pedig – ekkor – nem szabálytalankodott. Kassai kiállítja.
  3. 104. perc: Cristiano Ronaldo az egyenlítő gólt fél méteres lesről rúgta (2:2).
  4. 109. perc: Ronaldo a harmadik gólnál is – néhány centiméteres –lesen volt. Az asszisztens túl messziről követte az eseményeket ahhoz, hogy ezt észrevehesse.

Néhány (saját) következtetés: a. a 78. percig Kassai tévedései a Bayernt segítették (ebből egy gólt ért, ha Lewandowski les-pozícióját le kellett volna fújni; mindenesetre rendkívül bonyolult helyzet volt, amelyben szerintem éppenséggel lehetett tévedni); b. Vidalt a 84. percben nem lett volna szabad kiállítani, még akkor sem, ha törleszteni akart a bíró, különösen, hogy pár perccel korábban Casemirót sem állította ki; az egyenlítő gólt (104. perc), amely – Vidal kiállításával együtt – eldöntötte a meccset, semmiképpen sem lett volna szabad megadni.

Végkonklúzió: Kassai a második félidőben katasztrofálisan bíráskodott, de nem lehet azt állítani, hogy tudatosan csalt volna. Ennek ellenére tény, hogy végül is ő döntötte el a meccset a bajorok hátrányára, ami teljesen érthetővé teszi a németek elkeseredését. Ez után a szakmai „teljesítmény” után (tekintve, hogy visszaeső!), a FIFÁ-nak véglegesen le kellene mondania róla.

*

A foci és az európai geopolitika összefüggéséről – épp német vonatkozásban – korábban (egészen pontosan 2010. júliusában) már írtam, de itt most másról, a magyar-német geopolitikai viszonyról van szó, ami miatt ezt a blogot megírtam (no meg, persze azért is kellett megírnom, mert tegnap láttam, pontosabban – a 84. perctől kezdve – végigszenvedtem ezt a meccset).

Amúgy a magyar-német geopolitikai viszonyról (1948 és 1945 között) van egy hosszabb tanulmányom, ami ugyan még nem végleges (itt-ott még pontosítani kell), de azért néhány napon belül fel fogom tenni a Geonaplóra. Már csak azért is, mert a száz év előtti magyar nemzeti hegemóniáról szóló tanulmány ), amelynek bizonyos értelemben a folytatása, már úgyis rajta van.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s